Friday, March 8, 2013

Στο έλεος του Σόρος




Τύχη σκληρή, έφερε τη Θεσσαλονίκη στην πρωτοπορία των εξελίξεων: Η πρώτη, στην Ελλάδα, δωρεά του ιδρύματος του Τζορτζ Σόρος αφορά το Δήμο Θεσσαλονίκης και 60-90 τόνους πετρελαίου, προκειμένου να θερμανθούν σχολεία ή ορφανοτροφεία.

Συνοπτικά: Η φιλανθρωπική διάθεση του Τζορτζ Σόρος για τη χώρα μας εκφράστηκε πέρσι τον Οκτώβριο στο Βερολίνο όταν, μιλώντας ο ίδιος σε διεθνές φόρουμ, ανακοίνωσε την ίδρυση ταμείου αλληλεγγύης με σκοπό να χτιστούν σπίτια για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. «Ο στόχος μου είναι διπλός: Πρώτον, να δείξουν οι Ευρωπαίοι αλληλεγγύη προς τους Έλληνες και, δεύτερον, να δείξουν οι Έλληνες αλληλεγγύη στους ξένους», είχε πει, ενώ συνέχισε χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα δέσμια του Δουβλίνο ΙΙ και κατέληξε μιλώντας για «συνωστισμό ξένων στην Ελλάδα».

Το πετρέλαιο που δωρίζει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ακούστηκε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά δεν είναι. Το αντίθετο. Απ’ ό,τι προκύπτει από την επιστολή που επισυνάπτεται, τον Ιανουάριο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και δυο στελέχη του Open Society Foundations, του ιδρύματος του Τζορτζ Σόρος. Μάλιστα, το ένα από τα δυο ήταν ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ιδρύματος. Σε αυτήν τη συνάντηση, ο Μπουτάρης ενημερώθηκε για την πρόθεση του Ιδρύματος να «τρέξει» ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης (ονομάζεται Solidarity Net) για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου θα ανοίξουν Κέντρα Αλληλεγγύης σε διάφορα σημεία της χώρας. Τα Κέντρα Αλληλεγγύης θα λειτουργούν σαν κόμβος με διάφορες ΜκΟ, έτσι ώστε να παρέχονται μια σειρά από υπηρεσίες σε αναξιοπαθούντες πολίτες: σε όσους χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, νομική κάλυψη σε ανθρώπους που κινδυνεύουν με έξωση καθώς και επαγγελματική εκπαίδευση. Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από διάφορους οργανισμούς, ανάμεσα στους οποίους το Open Society Foundations και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης αποδέχτηκε τη δωρεά για «την εξυπηρέτηση μεγάλου μέρους των άμεσων αναγκών σχολείων βρεφονηπιακών σταθμών και ιδρυμάτων που θερμαίνονται με πετρέλαιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρόλο που ο αντιδήμαρχος Παιδείας διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για πετρέλαιο». Ας είναι. Όπως ακούστηκε, από άλλα επίσημα χείλη, «ας το πάρουμε κι ας αξιοποιήσουμε τα χρήματα που θα δίναμε για πετρέλαιο για άλλο σκοπό». Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η παράταξη Μπουτάρη ψήφισε υπέρ. Ο εκπρόσωπος της παράταξης που υποστηρίχτηκε από τη Ν.Δ., Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ψήφισε υπέρ αλλά με επιφύλαξη λόγω της φιλοσκοπιανής στάσης του Σόρος, ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ψήφισε υπέρ, του ΚΚΕ δεν ήταν στη συνεδρίαση, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην πράξη», Χρήστος Μάτης, ψήφισε λευκό εκφράζοντας επιφυλάξεις, λέγοντας ότι «πέρα από τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη θέρμανση των σχολείων, αν υπήρχε τέτοιο θέμα, θα έπρεπε αμέσως να περικοπούν άλλες δαπάνες για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα».

Πού βρισκόμαστε, λοιπόν; Πού βρίσκεται η χώρα; Βρισκόμαστε στο σημείο να ξεπέσουμε στην ανάγκη του οποιουδήποτε φιλάνθρωπου ή ιδιοτελούς ανά τον κόσμο; Χρειαζόμαστε ανθρωπιστική βοήθεια κι αν ναι, σε ποιους τομείς και σε ποιο ύψος; Πόσο λογικό είναι να έχεις από τη μια εργαζόμενους στην ΕΡΤ με συμβάσεις των 3.500 ευρώ το μήνα, τεράστια δημόσια κτίρια στα οποία καίνε ανεξέλεγκτα air condition που δεν χρειάζεται κανείς, επίορκους δημόσιους υπαλλήλους και άγαμες θυγατέρες συνταξιούχους κι απ’ την άλλη να ζητάς πετρέλαιο ή αύριο-μεθαύριο φάρμακα και μετά-μεθαύριο γάλα για τα σχολεία ή κιμωλίες για τους πίνακες;

Είσαι ένας διεθνής ζητιάνος και δεν το ξέρεις ακόμη; Κι είσαι στο έλεος του κάθε διεθνούς ιδρύματος ή ιδιώτη που θα θελήσει να «σε συνδράμει»;

Αυτό είναι η Ελλάδα;


Πηγή http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=22649