Μια ματιά αρκεί για να καταλάβεις κάποιος την τραγική θέση στην οποία έχουμε περιέλθει σαν οικονομία. Τα στοιχεία είναι όλα από την επίσημη σελίδα του - OECD Organisation for Economic Co-operation and Development - και δείχνουν ανάγλυφα το τι συμβαίνει με το εμπορικό μας έλλειμμα αλλά και το έλλειμμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για πόσο νομίζεται ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σαν Έλληνες αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι να στέλνουμε τα λεφτά μας συνέχεια στο εξωτερικό (μία από τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μεγάλα πλεονάσματα είναι φυσικά η Γερμανία, άλλες είναι οι Ολλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Σουηδία).
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, εάν η Ελλάδα συνεχίσει να έχει τα 25.9 δις ευρώ έλλειμμα που είχε το 2010 για 5 χρόνια αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΜΕ σχεδόν 130 δις ευρώ για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα αγαθά που έχουμε συνηθίσει. Έχουμε φτάσει σε σημείο να κάνουμε εισαγωγή ντομάτες, λεμόνια και άλλα προϊόντα που παράγουμε και εμείς ... απλά δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Και το ΜΕΓΑΛΟ ερώτημα είναι γιατί? Οι λόγοι φυσικά είναι πολλοί και έχουν να κάνουν από το κόστος παραγωγής μέχρι και τους μεσάζοντες που κερδίζουν μεγάλα ποσοστά κέρδους.
Άλλο ένα ερώτημα που είναι πολύ σημαντικό είναι το εξής. Πολλοί στην Ελλάδα δείχνουν ως βασικό αίτιο για την κατάσταση μας το γεγονός ότι όχι μόνο δεν εκμεταλλευτήκαμε θετικά την δυναμική των πακέτων βοήθειας προς την χώρας μας από την Ε.Ε. αλλά κατασπαταλήσαμε αυτούς τους πόρους αλόγιστα και παράλογα. Το ερώτημα είναι το εξής βάση της παραπάνω λογικής, γιατί οι άλλες χώρες του Νότου της Ε.Ε. που ήταν/είναι και αυτές στην πλευρά των αποδεκτών των επιδοτήσεων είναι στην ίδια σχεδόν κατάσταση με την δικιά μας? Και αυτές δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν θετικά τις επιδοτήσεις ή υπάρχει κάποιο άλλο πολύ βαθύτερο αίτιο για την κατάσταση αυτή?