Wednesday, March 14, 2012

Αιχμές Χριστοδούλου κατά Παπακωνσταντίνου και Παπανδρέου στην εξεταστική για το έλλειμμα


Ατυχείς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γ.Παπακωνσταντίνου περί Τιτανικού και του Γ.Παπανδρέου περί ενδεχόμενου προσφυγής στο ΔΝΤ ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, καταθέτωντας στην εξεταστική επιτροπή για το έλλειμμα του 2009. Όπως είπε: «Ενώ είχαμε βγάλει μια πολύ επιτυχημένη έκδοση ομολόγων δεκατίας, έγιναν κάποια σχόλια ότι αν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία θα πάμε στο ΔΝΤ. Οι αγορές φρίκαραν» σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε: «Εκεί που είχαν αρχίσει να μαζεύονται τα spreads, ξαφνικά πληροφορουμαι ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε αναθεώρηση στοιχείων και μου ήρθε ταμπλάς».

Ειδικότερα, κατά την κατάθεσή του στη Βουλή, ο κ. Χριστοδουλου ανέφερε ότι το βασικό στοιχείο αποκλεισμού της Ελλάδας απ' το δανεισμό το 2010, δεν ήταν άλλο από τις συνεχόμενες επανεκτιμήσεις του ύψους του ελλείμματος του 2009, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το καλοκαίρι του 2010.

Την κατάσταση επιδείνωσαν ιδιαίτερα, «ατυχείς» δηλώσεις του Γ.Παπακωνσταντίνου και του Γ.Παπανδρέου, ωστόσο η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων ήταν αναπόφευκτη υπό την πίεση της Eurostat, ύστερα από την εξάντληση των χρονικών περιθωρίων που είχαν δοθεί στην Ελλάδα να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της στοιχεία, όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου.

«Μετά την πρώτη, δεύτερη αναθεώρηση, ήταν σαφές πως θα χτυπούσαμε τοίχο» σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.

«Έχοντας δουλέψει με τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Ζανιά (σ.σ. πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων), δεν νομίζω πως ήταν η δική τους αυτούσια βούληση να αναθεωρήσουν από μόνοι τους τους αριθμούς. Υπήρχε μία στενή παρακολούθηση από την Eurostat, η οποία ακολουθούσε και κομμάτια τα οποία εφάπτονταν και του δικού μου χώρου όσον αφορά το μέγεθος του χρέους, την αποτίμηση των κρυμμένων πράξεων παραγώγων, όπως το χρέος που είχαμε φτιάξει υπό τη μορφή swap με τη Goldman Sachs. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν ο τότε υπουργός είχε την πολυτέλεια να το αποφύγει αυτό ή όχι».

Πάντως, ο μάρτυρας, πιεσθείς από τον Π. Κουρουμπλή, παραδέχθηκε πως η δήλωση Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», υπήρξε «άστοχη». Παρότι δε, ο Π.Χριστοδούλου έσπευσε να συμπληρώσει πως «η δήλωση υπήρξε άστοχη και όχι η αναθεώρηση του ελλείμματος», στη συνέχεια χαρακτήρισε «ατυχή για τις αγορές» τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου περί ενδεχόμενου προσφυγής στο ΔΝΤ, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιζόταν δανεισμός από την Γερμανία.

«Ενώ οι αγορές άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κλπ., ξαφνικά έλεγαν: "Καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο ΔΝΤ; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;". Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται. Κι εγώ, αρκέστηκα να πω, μη μου χαλάτε την αγορά» ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου.

Σχετικά με το δανεισμό στις αρχές του 2010, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι οι αγορές γνωρίζαν πως το έλλειμμα θα ξεπερνούσε την πρόβλεψη του Γ.Παπαθανασίου για 6%, καθώς τα δανειζόμενα ποσά ήταν μεγαλύτερα από το δηλούμενο έλλειμμα («Cash never lies [το χρήμα δεν ψεύδεται] τόνισε), ωστόσο η αίσθηση της αγοράς ήταν πως το έλλειμμα της Ελλάδας δεν υπερέβαινε το 10%. Αυτό ερμηνεύει και την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου κατάφερε να προβεί σε δανεισμό στις αρχές του 2010, ανέφερε.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε δανειστεί «εμπροσθοβαρώς», όταν ακόμα τα spreads ήταν χαμηλά, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά - αν και με αυτό «θα κερδίζαμε χρόνο, αλλά όχι αλλαγή της έκβασης των γεγονότων».

Κι αν τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν εντός του 2010, είχαν ανακοινωθεί αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, αυτό θα έκανε τις αγορές να απαντήσουν θετικά. Αλλά και πάλι, αν αυτό γινόταν πολύ νωρίς, θα ξάφνιαζε τις αγορές, ο δανεισμός θα γινόταν δυσχερέστερος και η προσαρμογή βιαιότερη, αν και συντομότερη, σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.


+++

Άλλη σχετική ανάρτηση που θα σας ενδιαφέρει -> Πως μας οδήγησαν στο ΔΝΤ και - πλέον - στην χρεοκοπία