Friday, May 4, 2012

Ανεβασμένη ψηφολογία (του Γιάννη Κότσιρα)




Με καθυστέρηση 3 μηνών όπως όλα όσα έχουν να κάνουν με την ελεύθερη έκφραση της κοινωνικής φωνής, μας δίνουν το δικαίωμα για εκλογές λοιπόν.

Η μη εκλεγμένη κυβέρνηση, αφού εξασφάλισε όσο γίνεται όλες εκείνες τις υπογραφές που δένουν κατά την γνώμη της, τις επόμενες κυβερνήσεις χειροπόδαρα, αποφάσισε να πάμε σε εκλογές και να υπάρξει η ελεύθερη έκφραση του λαού.

Το ελεύθερη έκφραση βέβαια είναι σχετικό, καθώς επικρατούν έντονοι εκβιασμοί του τύπου “Μνημονιακά κόμματα ή Καταστροφή” του τύπου “Μας ψηφίζετε ή βουλιάζετε” ή ακόμα και “ΣαμαροΒενιζέλος ή Αρμαγεδών”.

Ελεύθερη μεν αλλά με τεράστια και απροκάλυπτη πλέον προσπάθεια εκβιασμού της από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και τους “δημοσιογράφους” – παπαγαλάκια της Τρόικα και των τραπεζιτών.

Και ίσως και με προεκλογικές φούσκες τύπου, ανάπτυξη, κούρεμα δανείων και λύση του μεταναστευτικού με επιχειρήσεις σκούπας, των ανθρώπινων σκουπιδιών από τις πόλεις χαβούζες. Λόγια πολιτικών και δημοσιογράφων αυτά. Ίσως να βαφτίσουν και τα Στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, ΧΥΤΑ...

Ελεύθερη μεν αλλά αποκρύπτοντας πως μέχρι τον Σεπτέμβρη θα πρέπει οι μισθοί να έχουν φτάσει τα 150- 200€ όπως υπέγραψαν με το μνημόνιο και τις περικοπές στις συντάξεις μέχρι και 80% με υπογραφή Μάρκου Μπόλαρη αλλά και με ιδιωτικοποίηση των σημαντικότερων κρατικών επιχειρήσεων και της κρατικής περιουσίας. Ιδιωτικοποιήσεις όπως του ΟΣΕ, της ΔΕΗ και του νερού, που όπου και αν εφαρμόστηκαν, οδήγησαν σε καταστροφικές συνέπειες για τα κράτη που τα εφάρμοσαν και τα οδήγησαν σε αναγκαστική επανακρατικοποίηση με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Και φυσικά το επερχόμενο, μέσα στη χρονιά μνημόνιο 3 το οποίο ξέρουμε πια τι αποτέλεσμα θα έχει.

Ελεύθερη και με ποιον εκλογικό νόμο; Τον νόμο Παυλόπουλου. Ένας νόμος, ο οποίος έχει πρόβλεψη μόνο για δικομματικές κυβερνήσεις.

Δηλαδή ένα “πρώτο” κόμμα που θα πάρει 20-25% θα πάρει μπόνους 50 εδρών και θα αντιστοιχεί στο 40% της Βουλής.

Ένας νόμος, που όποιος τολμήσει να ψηφίσει λευκό ή ρίξει άκυρο, ψηφίζει ή το πρώτο ή το 2ο κόμμα.

Που όποιος αποφασίσει να απέχει, ψηφίζει ή το πρώτο ή το 2ο κόμμα.

Που όποιος αποφασίσει να ψηφίσει κάποιο κόμμα που δεν θα συγκεντρώσει άνω του 3% για να μπει στη Βουλή, ψηφίζει ή το 1ο ή το 2ο κόμμα.

Που ακόμα και αν το 90% του κόσμου αποφασίσει να απέχει από τις εκλογές, το 10% θα κυβερνήσει κανονικά εκλέγοντας 300 βουλευτές.

Που αν ενωθούν για παράδειγμα 5 μικρότερα κόμματα που έχουν 10% το καθένα και φτάσουν ως μετεκλογικός συνδυασμός το 50% του εκλογικού σώματος αλλά το πρώτο κόμμα που δεν ανήκει σε αυτόν το συνδυασμό και ξεπερνάει έστω και κατά μία ψήφο το δεύτερο κόμμα και πάλι το 50% δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά το πρώτο κόμμα με 20% θα κατέχει τα 2/5 της Βουλής .

Δηλαδή αν το 1ο κόμμα πάρει 25% και το δεύτερο 12% και αποφασίσουν να συνεργαστούν μετεκλογικά θα κυβερνούν και με μεγάλη πλειοψηφία το υπόλοιπο 63%...

Με αυτόν τον “δημοκρατικό” εκλογικό νόμο πάμε σε εκλογές.

Με αυτόν τον αντισυνταγματικό εκ του αποτελέσματος νόμο, θα μας κυβερνήσουν κόμματα, που δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώσουν καν το 25% Ελληνικού λαού.

Οι θέσεις των κομμάτων.

Η πρώτη κατά τις δημοσκοπήσεις Νέα Δημοκρατία, αφού καταψήφισε το πρώτο μνημόνιο αλλά ψήφισε σχεδόν όλα τα επιμέρους άρθρα του και υπερψήφισε όλα τα υπόλοιπα μνημόνια και που “αγωνίστηκε” να μην καταργηθούν ο 13 και 14ος μισθός αλλά υπερψήφισε ρυθμίσεις, που συνολικά περικόπτουν περίπου 5 συνολικά μισθούς και άλλους 2 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Το ΠΑΣΟΚ που αφού εφάρμοσε τις πλέον νεοφιλελεύθερες πολιτικές κινούμενο οριακά σε πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων, καταργώντας ουσιαστικά τον όρο Σοσιαλιστικό από την ονομασία του και που οδήγησε την χώρα στο μνημόνιο χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη κατά τα λεγόμενα πλέον και Ευρωπαίων αλλά και στελεχών του και πράττοντας παρανόμως, παραπλανώντας το εκλογικό σώμα με πρόγραμμα που δεν είχε σκοπό να τηρήσει αλλά και καταργώντας επαναλαμβανόμενα το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Και ξαφνικά αποφασίζει να εμφανιστεί ανανεωμένο με αρχηγό τον συνυπεύθυνο όλων των παραπάνω και συνεργάτη της χρεοκοπίας. Εδώ θα μπορούσα να γράφω ώρες αλλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Η Δημ.Αρ. (Δημοκρατική Αριστερά) που καταψήφισε όλα τα μνημόνια ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν συνυπεύθυνη κατά τα κυβερνητικά κόμματα για την “αντιδημοκρατική” συνδικαλιστική δράση αλλά που τώρα και αυτή κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και που θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ εντάσσοντας μνημονιακούς βουλευτές στις τάξεις της. Χαλίφης στη θέση του χαλίφη δηλαδή, χωρίς να έχει διευκρινίσει όμως αν θα ακολουθήσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ή τι θα κάνει μετεκλογικά.

Το ΚΚΕ που έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί την Ελλάδα εντός Ευρώπης ή μέλος της Ευρωζώνης. Ίσως να είναι το μόνο κόμμα με απολύτως ξεκάθαρη πολιτική αλλά που δεν έχει επιχειρηματολογήσει επακριβώς τι θα κάνει με τις υπάρχουσες συμβάσεις-μνημόνια. Εν αναμονή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να μας εξηγήσει τις θέσεις του αλλά δεν προλαβαίνει λόγω της αμυντικής στάσης που κρατάει για να απαντάει στις συνεχείς επιθέσεις που του κάνουν από παντού. Απ' όσα έχω καταλάβει, η άποψή τους είναι πως θέλουν παραμονή στην Ευρώπη και στο Ευρώ αλλά αφού γίνει λογιστικός έλεγχος τους χρέους, νομικός έλεγχος των δανείων μέχρι να κριθεί η νομιμότητά τους και η εις βάθος αξιολόγηση και ανάλυση του προϋπολογισμού της χώρας μέχρι να αποκαλυφθεί που ακριβώς πάνε τα χρήματα του κράτους και κατά πόσο αυτά καταλήγουν στο σκοπό τους. Για να είμαι ειλικρινής αυτή η άποψη μου ακούγεται ως η πιο “νοικοκυρεμένη” άποψη αλλά θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί πριν από 3 χρόνια. Διατηρώ την ανησυχία μου κατά πόσο είναι εφαρμόσιμη, μετά τις υπογραφές που έχουν μπει.

Οι νεοϊδρυθέντες “Ανεξάρτητοι Έλληνες”, που αυτό που γνωρίζω είναι πως υιοθέτησε την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και την συμπλήρωσε με νεοφιλελεύθερες προτάσεις για όλα τα υπόλοιπα θέματα. Υβριδικό δηλαδή κόμμα που δημοσκοπικά φαίνεται να μπαίνει με άνεση στη Βουλή. Σε αυτό που ξεχωρίζει ιδιαίτερα, είναι οι υψηλοί τόνοι εθνικοπατριωτισμού του Πάνου Καμμένου αν και ο ίδιος προέρχεται από την Νέα Δημοκρατία που συνετέλεσε στην σημερινή κατάσταση της χώρας, όντας ακόμα και υπουργός. Κρατώ τις επιφυλάξεις μου για την μετεκλογική του πορεία.

Το “ΛΑΟΣ” που δεν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο στο σύνολό του αν και ψήφισε το πρώτο άρθρο του που ουσιαστικά κάλυπτε όλα τα υπόλοιπα άρθρα και που καταψήφισε σχεδόν όλα τα επί μέρους άρθρα του μνημονίου αν και ψήφισε κάποια από αυτά, που δεν ψήφισε το μεσοπρόθεσμο αλλά ψήφισε την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου που οδηγούσε στο μνημόνιο 2 και που συμμετείχε στην συγκυβέρνηση του 2ου μνημονίου που όμως το καταψήφισε και αποχώρησε γιατί είναι αντιμνημονιακό. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ακόμα έχουμε το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής που ουσιαστικά είναι η σημερινή έκφραση της φιλοχουντικής ΕΠΕΝ αλλά και των σημερινών ντόπιων εκφραστών του ΝεοΝαζισμού, του φασισμού και του βίαιου ρατσισμού. Δεν θα επεκταθώ καθώς θεωρώ πως μολύνω το κείμενο μου.

Έχουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό της Μπακογιάνη που ψήφισε όλα τα μνημόνια και όλες τις διατάξεις που έφερε η Τρόικα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και η Ευρώπη και η Γερμανία και η.... Α και μην ξεχάσω πως ήταν ένα από τα βασικότερα στελέχη της ΝΔ, σε όλες σχεδόν της κυβερνήσεις της ΝΔ, που είναι επίσης συνυπεύθυνες για την σημερινή κατάσταση της χώρας. Στην ίδια κατηγορία βάζω και την Δράση του Στέφανου Μάνου καθώς είναι το ίδιο κόμμα με άλλο πρόσωπο...

Υπάρχει το ΕΠΑΜ του οικονομολόγου Καζάκη που ενσωματώθηκε με το κόμμα του Παπαθεμελή υπό τον γενικό τίτλο “ΟΧΙ”. Επιτρέψτε μου να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, διότι θα προτιμούσα το ΕΠΑΜ μόνο του ή έστω συνεργαζόμενο με κάποιο κόμμα με συγκεκριμένες ιδεολογικές βάσεις και όχι υπό την σκέπη ενός πολιτικού που κινείται όπου φυσάει ο άνεμος.

Ακόμα δημιουργήθηκε ένα κόμμα από τον Καστανίδη και την Κατσέλη υπό τον γενικό τίτλο “Κοινωνική Συμφωνία” με έντονο αντιμνημονιακό λόγο, παρότι και οι δύο ήταν φανατικά υπέρμαχοι των μνημονίων, μέχρι που το ΠΑΣΟΚ έπεσε δημοσκοπικά κάτω από το 12%. Μετά αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν και να γίνουν λάβροι κατά των αποφάσεων που υπέγραψαν οι ίδιοι...

Και πλέον περνάμε στα εκτός Βουλής μέχρι στιγμής κόμματα των οικολόγων και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και που προς το παρόν αγωνίζονται να μπουν στη Βουλή. Πολύ συμπαθή και τα δύο σε μένα και έχουν εξαιρετικές και χρήσιμες προτάσεις στο πρόγραμμά τους. Θα το θεωρούσα ιδιαιτέρως χρήσιμο να μπουν και τα δύο στη Βουλή.

Επίσης έχουμε την σημαντική εξέλιξη της συνένωσης του ΚΚΕ μ.λ. και του μ.λ. ΚΚΕ. Προσπαθώ ακόμα να καταλάβω τις τόσο σημαντικές διαφορές που έχουν με το ΚΚΕ και δεν συνεργάζονται...

Θα κάνω και μια ιδιαίτερη αναφορά σε έναν καινούριο συνδυασμό με την ονομασία "Δημιουργία ξανά" που δείχνει να έχει σοβαρές βάσεις και διαθέσεις αλλά αμφιβάλλω για το μέλλον του καθώς η αντιμετώπιση όλων των εκτός Βουλής κομμάτων από τον εκλογικό νόμο και τα ΜΜΕ, είναι σαν να μην υπάρχουν και άρα καθιστά αδύνατη την ενημέρωση του πολίτη έστω για την ύπαρξή τους.

Πάντα υπάρχουν τα γραφικά πλέον κόμματα του Βασίλη Λεβέντη, των οικολόγων του Βεργή αλλά και διάφορους νέους σχηματισμούς, που κινούνται στα όρια του χαβαλέ. Τα ψηφοδέλτια που θα πάρουμε στα χέρια μας θα είναι 32 αλλά δεν μπορώ να ασχοληθώ με όλα. (http://news.radiobubble.gr/2012/04/2012_27.html)

Μόνο μία προτροπή θα εκφράσω. Να ψηφίσουμε όλοι.

Δεν μπορεί κάτι θα σας ταιριάξει από όλα τα παραπάνω.

Όμως μην απέχετε. Μην ρίξετε λευκό και άκυρο.

Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι πλήρως το δικαίωμα των ανθρώπων που δεν πιστεύουν στην παρούσα μορφή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και που η αποχή τους είναι συγκεκριμένη πολιτική στάση. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, η αποχή και τα λευκά, να εκφράζονται στη Βουλή με άδειες έδρες. Ίσως να ήταν και χρήσιμο εν τέλη. Δυστυχώς όμως θα είχε αξία εάν ίσχυε ο μοναδικός δημοκρατικός εκλογικός νόμος. Αυτός της Απλής Αναλογικής. Δηλαδή ακριβής αντιπροσώπευση των εκλογικών ποσοστών με τις Βουλευτικές έδρες. Όμως προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν θέλετε να ρίξετε ψήφο διαμαρτυρίας, ψηφίστε κάποιο κόμμα. Όποιο εσείς θέλετε και ιδιαίτερα αν αυτό μπει στη Βουλή.

Διότι εάν απέχετε ή ρίξετε λευκό ή άκυρο, ψηφίζετε το πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Και αν οι δημοσκοπήσεις είναι αληθείς, το πιθανότερο είναι, να θέλετε να διαμαρτυρηθείτε και λόγω εκλογικού νόμου να ψηφίσετε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ... Κάντε το μόνο εάν πιστεύετε στα δύο αυτά κόμματα αν και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συνεργαστούν μετεκλογικά. Θα υψώσουν ως εκβιαστικό σύνθημα το συμφέρον της χώρας και θα ξαναδούμε το ίδιο έργο.

Είναι πολύ κρίσιμη η στιγμή για να απαξιώσετε την δύναμή σας. Για να αφήσετε για ακόμη μία φορά να μας κυβερνούν μειοψηφίες και μάλιστα, εκ του αποτελέσματος, ανθελληνικές μειοψηφίες. Για να πετάξετε στα σκουπίδια όλους τους αγώνες των προγόνων μας, για να έχουμε εμείς το δικαίωμα να αποφασίζουμε για την Δημοκρατία μας.


Ας μην την καταργήσουμε άλλη μία φορά.


Το σίγουρο είναι πάντως πως ότι αποτέλεσμα και να φέρουν οι επόμενες εκλογές, κανείς από εμάς δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να πει “Δεν ήξερα”...


Πηγή http://yianniskotsiras.blogspot.com/2012/05/blog-post.html