Wednesday, April 18, 2012

Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων

Δημιουργήθηκε στα Χανιά το Δίκτυο Ανταλλαγών  με τη βοήθεια και τη συμμετοχή πολλών συμπολιτών μας. Η πρώτη συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/10/2011 στο εργατικό κέντρο Χανίων και τα συμπεράσματα ήταν ενθαρρυντικά, τόσο από την προσέλευση του κόσμου, όσο και από το ενδιαφέρον που έδειξαν για ένα τέτοιο εγχείρημα όσοι παραβρέθηκαν.

Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, πολιτικών και κοινωνικών θέσεων ήρθαν κοντά και συμφώνησαν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν για ένα κοινό σκοπό: την αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας στις ανθρώπινες σχέσεις μέσω του εναλλακτικoύ εμπορίου.

Το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων βασίζεται σε ένα εναλλακτικό νόμισμα, τη Μονάδα, με την οποία τα μέλη έχουν συναλλαγές μεταξύ τους. Κάθε μέλος ανταλλάσει διαδικτυακά προϊόντα  και υπηρεσίες  με τα άλλα μέλη, καθώς επίσης συμμετέχει στο ανταλλακτικό παζάρι που θα πραγματοποιείται  στην πόλη ανα τακτά χρονικά διαστήματα.

Στο παζάρι μπορεί να λαμβάνει μέρος οποιοσδήποτε θελήσει, χωρίς αναγκαία να είναι μέλος του Δικτύου, με την προϋπόθεση να φέρει κάτι να ανταλλάξει όπως τρόφιμα, αντικείμενα, είδη ένδυσης  κ.ά.

Στο Δίκτυο υπάρχει  και η  “λίστα δράσεων” στην οποία μέλη  του δικτύου αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν γίνει μέλη θα μπορούν να αναγράφουν οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν που σχετίζεται με την κρίση όπως εξώσεις, δάνεια, κόψιμο ρεύματος και θα μπορεί να αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των μελών του Δικτύου.

Σας καλούμε όλους να έρθετε να γίνετε μέλη στο  Δίκτυο  Ανταλλαγών Χανίων ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να βιώσουμε την ελευθερία αλλά και την αλληλεγγύη μέσα από το εναλλακτικό εμπόριο!

... όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή στην ιστοσελίδα (υπάρχουν οδηγίες και αποστέλλονται email), το νέο μέλος έχει μια προθεσμία κάποιων ημερών (5-7) να επικοινωνήσει με την ομάδα που εκδίδει τις κάρτες μέλους και να την παραλάβει με τον κωδικό του, για να μπορεί να ξεκινήσει τις συναλλαγές!

Αφού ολοκληρωθεί η εγγραφή και έχει παραλάβει και την κάρτα μέλους, μπορεί να κάνει συναλλαγές με άλλο μέλος του δικτύου και να προσθαφαιρέσει τις μονάδες στο λογαριασμό του.

Οι συναλλαγές γίνονται με παζάρι και με διαδικτυακό τρόπο. Στο παζάρι ανταλλάσουμε ό,τι είδη έχουμε με ό,τι υπάρχει και έχουν φέρει τα άλλα μέλη του δικτύου. Μπορούν να συμμετέχουν και μη μέλη του δικτύου με την προϋπόθεση να φέρουν κάτι και να το ανταλλάξουν με ό,τι χρειάζονται και υπάρχει στο παζάρι!

Στην ιστοσελίδα τα μέλη του δικτύου έχουν πρόσβαση στη λίστα με τα στοιχεία των προϊόντων & υπηρεσιών που προσφέρονται και ανά πάσα στιγμή πραγματοποιούν συναλλαγές μεταξύ τους! Οι λίστες των μελών και των μονάδων ανανεώνονται μία φορά την εβδομάδα!

Η πλήρης πρόσβαση στην ιστοσελίδα και στις λίστες με τα προϊόντα/υπηρεσίες που υπάρχουν γίνεται μόνο εφόσον συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία που ζητούνται, πράγμα που έχει συμφωνηθεί από όλα τα μέλη!

Για κάποιο μέλος που δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ ή δεν γνωρίζει τον χειρισμό του, μπορεί να απευθύνεται στην ομάδα «Εγγραφές μελών – υποστήριξη εκτός διαδικτύου» για να λαμβάνει σε έντυπη μορφή τις λίστες και τα νέα του δικτύου!

Με 3 τρόπους γίνεται η προσθαφαίρεση των μονάδων μετά από μία συναλλαγή:

1. Γράφοντας στην ιστοσελίδα του δικτύου τη συναλλαγή που κάνατε στην «φόρμα συναλλαγών» (δεξιά σε ειδικό χώρο που θα βρείτε).

2. Τηλεφωνώντας στο διαχειριστή στα τηλέφωνα 6974104983 και 6971763217 (what’s up).

3. Συμπληρώνοντας το έντυπο συναλλαγών και δίνοντάς το στο διαχειριστή των Μονάδων, στη γραμματεία, στην εβδομαδιαία συνέλευση ή στο τέλος κάθε παζαριού.

(Προς ευκολία όλων, στο παζάρι θα περνάμε σε pc κατευθείαν τις μονάδες στη λίστα των μονάδων για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν. Δε θα χρειάζεται να συμπληρώνονται έντυπα, παρά μόνο να αναφέρουν και τα 2 μέλη που έκαναν την συναλλαγή-ανταλλαγή στον διαχειριστή που θα υπάρχει εκεί! )

Προσοχή: Για να επικυρωθεί μια συναλλαγή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ συναλλασσόμενα μέλη!!! Και να γνωρίζετε τον κωδικό σας, ο οποίος θα αναγράφεται στην προσωπική κάρτα μέλους που θα έχετε λάβει !!!

Δίκτυο και καταστήματα

Τα καταστήματα μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη στο δίκτυο ανταλλαγών με τον εξής τρόπο:

Κάνοντας έκπτωση στα προϊόντα που πουλάνε.

Αν ένα προϊόν κοστίζει π.χ. 100 ευρώ και το κατάστημα είναι μέλος του δικτύου, κάνει έκπτωση 30-40% (ή όσο θέλει για να μπορεί να ρυθμίζει κόστος αγοράς, ΦΠΑ και λοιπά έξοδα, κοστολογώντας σε ευρώ ένα μικρό ποσό κέρδους ή και καθόλου).

Αν λοιπόν ένα προϊόν κοστίζει 100 ευρώ, στα μέλη του δικτύου πωλείται π.χ. 70ευρώ και τα υπόλοιπα 30 ευρώ που είναι στην έκπτωση πιστώνονται σε μονάδες.
Έτσι και ο τζίρος του καταστήματος ανεβαίνει, διότι πουλάει περισσότερα είδη, τα μέλη ψωνίζουν φθηνότερα προϊόντα που δεν διατίθενται στο δίκτυο και ο καταστηματάρχης χρησιμοποιεί τις μονάδες για να παίρνει υπηρεσίες & άλλα προϊόντα που υπάρχουν στο δίκτυο, εξοικονομώντας χρήματα!

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η ανεργία, εξοικονομούμε όλοι χρήματα και ο τζίρος των καταστημάτων ανεβαίνει πουλώντας περισσότερα είδη!

Ακόμα, οι καταστηματάρχες μπορούν να συμμετέχουν στο παζάρι ως άτομα-μέλη, εκθέτοντας τα είδη τους προς ανταλλαγή, κερδίζοντας μονάδες που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντί για χρήματα σε άλλα προϊόντα – υπηρεσίες που θα υπάρχουν.

Μέσα στο δίκτυο οι συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά σε Μονάδες, που είναι το εναλλακτικό νόμισμα του δικτύου. Οι συναλλαγές είναι αποτύπωση φιλικών σχέσεων μεταξύ των μελών!

Οι φορολογικές υποχρεώσεις ρυθμίζονται από τα καταστήματα με τον τρόπο που αναφέρεται παραπάνω, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα φοροδιαφυγής!

Πηγή http://www.diktyoantallagonxanion.gr