Έλαβα το ακόλουθο email από μια φίλη μου και δεν χώραγε ο νους μου αυτά που διάβαζα ... μέχρι που τα διασταύρωσα με άλλο φίλο μου, που δουλεύει σε χρηματιστηριακή εταιρεία ... με λίγα λόγια η Τράπεζα της Ελλάδος βοήθησε στο να καταλήξουμε στα χέρια του Δ.Ν.Τ. ... πως το κατάφερε? Διαβάστε την μετάφραση του άρθρου αλλά και τα σχόλια κάποιου από ένα blog (τα οποία έχω διασταυρώσει ότι έτσι είναι!)
Βρήκα και το αρχικό άρθρο στα αγγλικά για όποιον ενδιαφέρεται
http://www.ft.com/cms/s/0/fcbd6ec4-636e-11df-a844-00144feab49a.html
(επειδή δεν δουλεύει σωστά το λινκ, δηλαδή δεν βγάζει όλο το άρθρο, το αντιγράφω στο τέλος του κειμένου)
http://irakleios-oionos.blogspot.com
+++
Οι FINANCIAL TIMES για την ερώτηση της Βάσως Παπανδρέου
20/05/10
Την ερώτηση την οποία κατέθεσε χθες στη Βουλή η πρώην Επίτροπος της Ελλάδας και νυν βουλευτής Βάσω Παπανδρέου προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πραγματεύεται η Kerin Hope σε ανταπόκρισή της για τους FINANCIAL TIMES. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, η κυρία Παπανδρέου κατηγορεί την Τράπεζα της Ελλάδος ότι ενθάρρυνε το short selling ελληνικών ομολόγων, τροποποιώντας πέρυσι τους κανονισμούς λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς τίτλων (ΗΔΑΤ). Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει στην ερώτηση, την οποία
συνυπογράφουν 10 ακόμα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ότι η παράταση της περιόδου διακανονισμού και η κατάργηση των κυρώσεων για πράξεις ομολόγων για τις οποίες δεν είχε γίνει διακανονισμός, διευκόλυνε το short selling των ελληνικών ομολόγων από τους κερδοσκόπους.
Η δημοσιογράφος παραθέτει, μεταξύ των άλλων, το σημείο της ερώτησης της κυρίας Παπανδρέου στο οποίο η πρώην Επίτροπος διερωτάται γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος διευκόλυνε την κερδοσκοπία, παρόλο που γνώριζε την αρνητική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τονίζει ότι, «ο Πρωθυπουργός ανέλαβε μια τιτάνια προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο, με στόχο να αποκαλύψει τους κερδοσκόπους».
Στο ρεπορτάζ των FT, υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έχει υποστηρίξει ότι, η εκτόξευση του spread των ελληνικών ομολόγων που είχε ως αποτέλεσμα να δανειστεί η χώρα 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, οφείλεται στο παρατεταμένο short selling των ελληνικών ομολόγων από κερδοσκόπους και hedge funds του εξωτερικού που δεν κατονομάζονται. Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ζήτησε να θεσπιστούν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της πρακτικής του «γυμνού» short selling. H Hope παρατηρεί ότι, η πολιτική σύγχυση συνεχιζόταν επί μήνες, παρόλο που ο
Πρωθυπουργός είχε συχνές συναντήσεις με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και με τον ΥΠ.ΟΙΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου με αντικείμενο το χειρισμό της κρίσης χρέους της χώρας. Σημειώνει, επίσης, ότι στην εξασέλιδη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η Βάσω Παπανδρέου καταγράφει λεπτομέρειες των μέτρων που έλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος πέρυσι. Αρχικά, επέκτεινε την περίοδο διακανονισμού μέσω της ΗΔΑΤ από τρεις (Tplus3) σε δέκα ημέρες (Tplus10), ανταποκρινόμενη σε αίτηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Πρόσφερε, ωστόσο,
ένα ευρύτερο «παράθυρο» ευκαιρίας στους short sellers, για να πιέσουν πτωτικά την τιμή των Ελληνικών ομολόγων μέχρι την ημερομηνία διακανονισμού. Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος, πάντα κατά την κυρία Παπανδρέου, κατήργησε τις κυρώσεις για επενδυτές οι οποίοι δεν παρέδιδαν ένα ομόλογο στην ημερομηνία του διακανονισμού.
Ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στους FT ότι «φαίνεται πως υπάρχει κάποια σύγχυση μεταξύ των Ελλήνων βουλευτών για το θέμα». Πρόκειται για ένα θέμα τεχνικής φύσεως και όχι απαραιτήτως θέμα συναλλαγών, δηλώνει ο αξιωματούχος της τράπεζας. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται, τέλος, ότι τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακάλεσε και τις δύο αποφάσεις της, όταν μια Ελληνική εφημερίδα αποκάλυψε λεπτομέρειες για την αυξημένο δραστηριότητα short selling και για μεγάλο αριθμό μη διακανονισμένων
συναλλαγών
ΣΧΟΛΙΑ ΑΠO BLOG
To σχέδιο της χρεοκοπίας της Ελλάδας από τους διεθνείς κερδοσκόπους ήταν έτοιμο πριν τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη και μπήκε σε εφαρμογή την …επομένη της εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ.
Στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου έλαβαν μέρος το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα την επομένη τωνεκλογών 5/10/09 και λίγες ημέρες αργότερα στις 22/10/09 ( Aριθμ. Πρωτοκ. 690 και 691) η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεννόηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου και κατόπιν …..αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προέβη σε αλλαγή του κανονισμού του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου
από Τ3 σε Τ10.
Με αυτόν τον τρόπο άνοιγε την πόρτα στους «σορτάκηδες» που μπορούσαν να πουλάνε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν είχαν και αφού έριχναν την τιμή τους να τα ξαναγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή για να τα παραδώσουν μέχρι και 10 ημέρες αργότερα ( από 3 που ίσχυε πριν την ημέρα των εκλογών).
Μάλιστα το διάστημα εκκαθάρισης των εν λόγω γραμματίων ( όπως αποκαλύπτουν γνώστες της αγοράς) συχνά υπερέβαινε και τις 10 ημέρες με την ανοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δρούσαν ως μεσάζοντες.
Σαν να μην έφτανε αυτό , η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με νέο αίτημα τους (που γίνεται δεκτό στις 10/12/09 και με το επιχείρημα ότι το …ζητούσαν οι διεθνείς οίκοι που εμπορεύονταν τα ομόλογα ) κατορθώνουν να μην επιβάλλονται κυρώσεις για τον «σορτάκια» , ο οποίος…… δεν θα είχε να παραδώσει ομόλογα μετά τη 10η ημέρα ή και αργότερα.
Προς τον σκοπό αυτό μετέτρεψαν τη δημοπρασία που θα έπρεπε να κάνει η ΤτΕ για να βρει τα ομόλογα που δεν είχε να παραδώσει ο «σορτάκιας» από υποχρεωτική σε … «προαιρετική»!!!
Δηλαδή , με το τέχνασμα αυτό μπορούσε κάθε «σορτάκιας» εάν δεν κατόρθωνε να κερδίσει από την υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων ( πάντα χωρίς να τα έχει, …Αέρας κοπανιστός δηλαδή), να ακυρώνει την συναλλαγή μετά 10 ημέρες.
Και τα δικά μας, …δικά μας και τα δικά σας …δικά μας ! Σίγουρος τρόπος δηλαδή να κερδοσκοπήσει κανείς εναντίον της χώρας μας , χωρίς….κανένα ρίσκο!
Και η Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών υπονόμευσαν τα εθνικά μας συμφέροντα , διευκολύνοντας από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές , τους υποτιμητικούς κερδοσκόπους ( «σορτάκηδες») να εξοντώσουν την ελληνική οικονομία , εκτοξεύοντας , με ανύπαρκτο ρίσκο, το κόστος δανεισμού της χώρας μας υψηλότερα από αυτό του …Ιράκ!!!
Δεν είναι τυχαίο ότι όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα , τα ελληνικά ομόλογα εκτινάχθηκαν ακριβώς από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη , τον περασμένο Οκτώβριο κατά την εκλογή του ΠαΣοΚ μέχρι σήμερα από 100 περίπου basis points σε …450!
Η ζημιά από την προκλητική αυτή «εθνική μειοδοσία» για να μην πούμε τίποτα βαρύτερο , έχει ήδη γίνει και εκτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον τοκοχρεολύσια, τα οποία προέρχονται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού!
Άραγε , ….ο πρωθυπουργός τι λέει για όλα αυτά;
ΥΓ. Η αλλαγή του κανονισμού έγινε μάλλον παράνομα, δηλαδή μόνο με εντολή του διευθυντή της Διευθ. Οργάνωσης και όχι με πράξη του διοικητή , όπως έπρεπε! Γιατί;
Γιατί όταν μαθεύτηκε η πρακτική αυτή στους χρηματιστηριακούς κύκλους έγινε προσπάθεια να καλυφθεί το σκάνδαλο με πράξη διοικητή με αριθμό 158 της 10/2/2010 που θα νομιμοποιούσε τη μέχρι τότε πρακτική και την οποία υπέγραψε …..ο υποδιοικητής (ούτε εδώ η υπογραφή του διοικητή, Γιατί άραγε;), αλλά ….. δεν δημοσιεύτηκε ποτέ !!! Γιατί;
Γιατί μόλις την περασμένη Πέμπτη (8/4/2010) επιβλήθηκε ο διακανονισμός των short selling σε μια μόνο ημέρα (Τ+1); Μήπως γιατί έγινε αντιληπτό το σκανδαλώδες του θέματος; Μήπως γιατί αυτό που επιθυμούσαν διάφοροι κύκλοι ….επιτεύχθηκε;
++++++
http://www.ft.com/cms/s/0/fcbd6ec4-636e-11df-a844-00144feab49a.html
Greek central bank hit by short claims
By Kerin Hope in Athens
Published: May 19 2010 23:12 | Last updated: May 19 2010 23:12
A former European commissioner has accused Greece’s central bank of encouraging naked short selling of Greek bonds by altering the regulations on its electronic bond trading platform last year.
Vasso Papandreou, a senior deputy in the governing Socialist party, made the charges on Wednesday in a written question to parliament.
She said an extension of the settlement period and the abolition of penalties for failed bond trades had made it easier for speculators to short Greek bonds.
“The Bank of Greece knew the country’s negative fiscal situation. Why did it facilitate the speculation?” asked Ms Papandreou, who is not related to George Papandreou, the Greek prime minister.
Her question, supported by another 10 deputies, reflects growing concern in the Socialist party over an apparent policy contradiction in the handling of Greece’s debt crisis.
“The prime minister launched a truly titanic effort, on a global scale, aimed at unmasking speculators,” she said.
Mr Papandreou claimed the surge in spreads that resulted in Greece seeking a €110bn ($135.4bn, £94.4bn) bail-out last month from its eurozone partners and the International Monetary Fund was the result of sustained shorting of Greek bonds by unnamed speculators and hedge funds.
During a visit to the US earlier this year, he called for international sanctions against naked short selling.
The confusion in policy continued for months, although the prime minister regularly met George Provopoulos, governor of the Bank of Greece, and George Papaconstantinou, the finance minister, to discuss the handling of the country’s debt crisis.
The six-page question addressed to Mr Papaconstantinou set out details of measures taken by the central bank last year. The bank first extended the settlement period for transactions on HDAT, the bond trading platform, from Tplus3 (trading plus three days) to Tplus10.
The change was reportedly made in response to a request from the Association of Greek Banks, which represents market-makers in Greek bonds. But it gave short sellers a longer window of opportunity to push down the price of a Greek bond before delivering it on the settlement date, Ms Papandreou said. The central bank also abolished penalties for investors which did not deliver a bond on the settlement date.
“There seems to be some confusion about this among Greek deputies,” said a senior Bank of Greece official. “This is a technical back- office issue, not necessarily a trading issue.”
Last month, the Bank of Greece reversed both decisions after a Greek newspaper revealed details of much increased short selling and large numbers of unsettled transactions.
Copyright The Financial Times Limited 2010.