Friday, November 2, 2012

Η δίκη Βαξεβάνη μέσα από τα μάτια του Guardian - Τι ειπώθηκε μέσα στην αίθουσα




Με αδιάπτωτο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο ξένος, κυρίως βρετανικός, τύπος τις εξελίξεις στην υπόθεση της δημοσίευσης της φερόμενης «λίστας Λαγκάρντ» από το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, καθώς και τα τεκταινόμενα στη χθεσινή δίκη του, όπου και αθωώθηκε, μεταφέροντας αποσπάσματα από την απολογία του.

«Δουλειά μου είναι να μεταφέρω τις ειδήσεις ως έχουν... Δουλειά μου είναι να λέω την αλήθεια», φέρεται να δήλωσε ο δημοσιογράφος λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη, υπονοώντας προφανώς ότι στόχος του δεν υπήρξε ποτέ η «κατασκευή» ειδήσεων, ενώ προσέθεσε ότι «δημοσιογραφία σημαίνει να δημοσιεύεις αυτό που κανείς άλλος δεν θέλει να δημοσιεύσει», όπως είχε πει άλλοτε ο Τζορτζ Όργουελ, για να ακολουθήσουν χειροκροτήματα. «Ήταν καθήκον μου να δημοσιεύσω τη λίστα».

Ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος αν τελικά καταδικαζόταν θα ερχόταν αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια και πρόστιμο 30.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια διακοπής της ακροαματικής διαδικασίας, φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους της βρετανικής εφημερίδας Guardian πως «είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το πολιτικό σύστημα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποτρέψει τη δημοσίευση της λίστας... Εάν κοιτάξει κανείς τα ονόματα ή τις υπεράκτιες εταιρείες που συνδέονται με συγκεκριμένα άτομα, θα αντιληφθεί ότι όλοι τους είναι φίλοι εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία. Επιπλέον, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν ψεύτικες λίστες. Είχε έρθει η ώρα να ειπωθεί η αλήθεια... Ζούμε σε μία χώρα όπου, από τη μία, επικρατεί η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή και, από την άλλη, άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια εξαιτίας των περικοπών».

Για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, έναν εκ των τριών δικηγόρων υπεράσπισης του δημοσιογράφου, η υπόθεση αποτελεί τη ζώσα απόδειξη ότι η χώρα έχει περιέλθει σε μία άκρως σχιζοφρενική κατάσταση, όπου από τη μία ασκούνται διώξεις δημοσιογράφων που τολμούν να δημοσιεύουν στοιχεία τα οποία άπτονται άμεσα του δημόσιου συμφέροντος, τη στιγμή που από την άλλη η ίδια η Βουλή λέει τώρα πως πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί η μέχρι τώρα διαχείριση της λίστας.

Τέλος, ιδιαιτέρως αιχμηρές ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Τζιμ Μπούμελα, ο οποίος έφτασε αεροπορικώς από το Λονδίνο για να καταθέσει στη δίκη:

«Με προβληματίζει πολύ το ότι πρέπει να βρίσκομαι εδώ, στην Ελλάδα, το λίκνο της Δημοκρατίας, για να εξηγήσω το αυτονόητο... Αυτά τα κάνω σε χώρες σαν την Ουγκάντα... ο Κώστας πρέπει να χειροκροτείται για ό,τι έκανε... Είναι ανησυχητική εξέλιξη η δίωξη δημοσιογράφων και πιστεύω πως θα δούμε τα πράγματα να χειροτερεύουν».


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/